Értékek bennünk élnek.


Európa és Kós díjas települése, 

a Virágos Magyarország Mozgalom aranyérmese

KÖRNYZETA Duna bal partján, ártéri erdők között fekszik. Géderlak apró település Magyarország szívében gyönyörű virágos parkokkal, Szent László-ereklyét őrző templommal, szabadtéri színpaddal és frissen felújított faluházzal.

SZABADIDŐ

A város intézményhálózata korszerű és teljes. Infrastruktúrája és felszereltsége megfelel a XXI. század elvárásainak. Szent László Általános Iskola ,Óvoda, Gyógyszertár, 

Önkormányzat, Orvosi rendelő, Védőnői szolgálat, Posta..stb 

HAGYOMÁNYÖRZÉS

A Géderlak Népművészeti Kulturális Egyesülete célja, hogy a magyar népi hagyományokat, azon belül elsődlegesen a népzenei és tánckultúrát megőrizze, azt minél szélesebb rétegekkel megismertesse és a felnövekvő nemzedék részére átadja.


TURIZMUS A Budapesttől délre, 125 km-re található romantikus falu,  amely hungarikumairól: a fűszerpaprikáról, az írás-hímzés-pingálás hármasáról és népművészetéről híres.

GAZDASÁG

Az elmúlt években számtalan fejlesztési programban vett részt a község. Befektetők éltek a lehetőséggel,hogy Géderlakon és környékén indítsa vállalkozását, részesülve a község kínálta lehetőségekből.


INTÉZMÉNYEK

A város intézményhálózata korszerű és teljes. Infrastruktúrája és felszereltsége megfelel a XXI. század elvárásainak. Szent László Általános Iskola ,Óvoda, Gyógyszertár,
Önkormányzat, Orvosi rendelő, Védőnői szolgálat, Posta..stb


A település a Kalocsai Sárköz északnyugati peremén, a Duna bal partján fekszik. Belterülete 110 hektár, a hozzá tartozó külterület 1700 hektár. Kalocsa városától 16, Dunapataj nagyközségtől 9 kilométerre található.

Közigazgatási területének legkeletibb szélét egy rövid szakaszon érinti az 51-es főút is, de a központján csak az 5106-os út húzódik végig, a paksi (dunakömlődi) révátkelő felé pedig az 51 347-es számú mellékút indul a faluból, északnyugati irányban


A falucskát Franciaországból betelepített szerzetesek alapították meg, akik a kalocsai érsekséghez tartozó Gedír dombjára építették a prépostságukat.

Géderlak alapítása óta szoros kapcsolatot ápol a Dunával. Már a település is úgy jött létre, hogy a szomszédos Lak faluját elöntötte az ár, ezért a lakiak a Gedír-dombra menekültek, és ott Gedír és Lak összeolvadásából megszületett Géderlak. Az ártér és a folyó még a falu címerében is helyet kapott. Ma a Duna-parton az ártéri erdő kiváló kirándulóhely, de fürdeni is lehet a Dunában.

 A város határain kívül esik, és a paksi komp felé vezető útról lehet megközelíteni. A helyiek nagy előszeretettel mártóznak meg itt a Dunában, és a sima homokos part a napozásra is ideális.

Ha tartasz az élővizektől, kompozz át a szemközti Paksra, ott találsz kiépített strandot. Ha pedig mindenképpen a Dunában szeretnél megmártózni az alig pár kilométerre fekvő foktői szabadstrandot is megnézheted magadnak. Bájos, nádfedeles büfé, sportpálya és kiépített betonút vár.

Virágok, ameddig a szem ellát

Géderlak bűbájos kis falu, melynek rendezett utcácskáin már első pillantásra is feltűnnek az embernek a dúsan nyíló virágok. Nem csoda, hogy a falu szépségét több díjjal is méltatták.

Géderlak nagyon odafigyel a köztereire. A 2000-ben épült Milleniumi Park egy képeskönyv lapjaira kívánkozik apró hídjával és a benne csörgedező patak vizén úszó levelekkel. Tavaly állítottak a városban egy székelykaput és egy virágfát is.

A községnek különösen fontos, hogy a lakosok büszkék lehessenek a falujukra, és az is, hogy a vendégek jól érezzék náluk magukat, ezért számos vendégház nyújt szobákat a látogatóknak.

Paks a szomszédban

Géderlak nemcsak gyönyörű, de unatkozni sem fogsz itt. A strandoláson kívül ugyanis két horgásztó és kiépített bicikliút vár. Ráadásul karnyújtásnyi távolságban található számos látnivaló.

Egy komp választ csak el a Duna túlpartján található Paks városától, ahol nemcsak a Paksi Atomerőművet látogathatod meg, hanem megnézheted a római kori romokat vagy a város számtalan múzeumának egyikét, de, ha aktívabb programra vágysz, ellátogathatsz a Gastroblues Fesztiválra és a Borbarát Találkozóra is.

Ha arra jársz, mindenképpen meg kell kóstolnod a paksi sillert a Sárgödör téren.

A másik szomszéd, Kalocsa mindössze 10 percre van autóval, de vissza ne gyere egy kiló igazi, kalocsai őrölt piros nélkül!

A legszebb Duna-szakaszok

Ha megérintett a Duna-part varázsa, látogass el ezekre a csodaszép szakaszokra is. Megérnek egy vízi túrát.

Összeköt Duna

Riport Géderlak polgármesterével. 

Drónvideó lélegzetelállító légi felvételek.


A környék látnivalók, nevezetességek:

Hajósi Pincefalu

Hajóstól 3 km-re, a Duna menti löszhátra szőlőt telepítettek, az alatta húzódó löszpartba vájták borospincéiket a város lakosai.

Hajósi Barokk Kastély

A barokk stílusú hajósi kastélyt gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtette 1740-ben vadászkastély céljára, mivel a Hajós környékén elterülő erdőségek igen gazdagok voltak vadban.

Szelidi - tó

A Szelidi-tó a Solti-síkság területén elhelyezkedő, 72 hektár vízfelülettel rendelkező kb. 5 km hosszúságban elnyúló tó. A tőle 3 km-re található Dunapataj nagyközséghez tartozik.

Bakodpuszta

Az 51-es főút mentén Bakodpusztán találkozhat őshonos állatfajtákkal, gazdag programokkal: lovas bemutató, istállólátogatás, kocsikázás a pusztába (szürkemarha, ménes, mangalica, racka juh), lovagoltatás már 4 éves kortól.

Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra

A porcelánfestő üzemet 1971-ben alapították, azóta arra törekszünk, hogy magas színvonalon ötvözzük Kalocsa és környéke több száz éves, világhírű, színpompás népművészetének legnemesebb hagyományait...

Nicolas Schöffer Gyűjtemény

Nicholas Schöffer kibernetikus szobrászművész családjának egykori lakóháza ad ma otthont a művész hagyatékának, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a kibernetika világába

Érseki Könyvtár - Kalocsa

Az érseki palota épületében, pompás barokk környezetben, faragott polcokon, szekrényekben őrzik a 160 000 kötetes...

Nagyboldogasszony Főszékesegyház

Jelenleg a Főszékesegyház barokk templomtere látogatható. Belépőjegyet az Astriceum Érseki Múzeum épületében lehet váltani.

Astriceum Érseki Múzeum és Látogató Központ (Érseki Kincstár)

A Kalocsai Érsekséget több, mint ezer éve alapította I. Szent István király. Első érseke Asztrik volt, aki Istvánt királlyá koronázta, és ő is hozta el neki a Szent Koronát Rómából.

Viski Károly Múzeum

A néprajzi gyűjtemény igen változatos anyag, benne textíliák, bútorok, cserépedények, archív fotók, fa-, gyékény-, vas-, üveg-, és egyéb használati eszközök, ami a népi kultúrában használatos

Kalocsa Városi Galéria

Az egykori Kisszeminárium - a mai Belvárosi Általános Iskola - épületében található a Városi Galéria, amely egész évben időszakos kiállításokkal várja a látogatókat.

Látogatóközpont és Paprikamúzeum

A Látogatóközpont az egykori Nagyszeminárium barokk épületében kapott helyet 2016-ban, a nagyszabású turisztikai attrakciófejlesztési pályázat a "Kalocsa Szíve Program"részeként

Érsekkert, Platán Rendezvényközpont, Szabadtéri Színpad

A "Kalocsa Szíve Program" keretein belül rehabilitált Érsekkertet 2016 nyarán újra birtokba vehették a kalocsaiak és a kistérség lakói, nem is beszélve az ide látogató turistákról.

Református Templom

A XV. században épült eredetileg gótikus stílusban, csúcsos, faragott ablakokkal - ezek maradványai láthatók még napjainkban is. Az eredeti templomot többször is bővítették

Géderlak, te csodás! - Fotókon a hófedte község

MIÉRT ÉRDEMES VIDÉKRE KÖLTÖZNI?


A VIDÉK ÉLETRE NEVEL

 - Minden nap tanulni valami újat -

" Kötelezővé tenném minden gyerek számára, hogy egy szőlősben, egy veteményesben, egy gyümölcsösben, vagy akár egy búzamezőn töltse a szünidőket, olyan nagyszülőkkel, akik mindent megtanítanak neki, amit a világról tudni kell ."


KÖZELEBB LEHETÜNK A TERMÉSZETHEZ 

 - dunapart és bokorfüzes ligeterdők -

" Hatalmas boldogsággal tölt el, ha meglátok az út szélén pár őzet vagy nyulat, és amikor az erdőben sétálunk, úgy érzem, mintha hazatértem volna. "

FRISS ÉS ORGANIKUS TERMÉKEK

 - Minden nap -

Nemcsak organikus, vegyszermentes és kézműves, de szeretettel is készülnek.